29 Haziran 2008 Pazar

2008 KPSS Genel Kültür Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri Sınavı Üzerine

Dün yapılan KPSS 2008 Genel Kültür Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri Sınavları üzerine kendi yaptıklarımı gözlemlediklerimi yazacağım.

Öncelikle her şey normaldi. Okullarımıza gittik; sınıflarımızı bulduk; sıralara oturduk. Kitapçıkları karıştırdık, karıştırırken sorulara bakmaya çalıştık falan filan. Ve Sınav başladı:

Türkçe: Dil çıkışlı biri olarak ilk defa Türkçe kısmında zorlandığımı hissettim. Sorular zor değildi fakat heyecandan ve süreyi ayarlamaya çalışmaktan Türkçe'yi %100 kapasiteyle çözdüğüme inanmıyorum. Fakat yine de her ne olursa olsun bu yılki Türkçe sorularının testte ayırt edicilik taşıdığına inanmıyorum.

Matematik: Biz Dilcilerin en büyük korkusu olan Matematik bu seneki duyumlarımıza göre diğer yıllara nazaran kolaymış. 10 adet Matematik yaptım. Bir tanesi kesin yanlış. Diğerlerinin doğru olduğunu düşünüyorum ve umut ediyorum. Son 40 dakikada 10 soru çözdüm fakat bu kesinlikle benden kaynaklanıyor. 2 soruyu da laf aramızda şıklardan buldum. :) Performansımdan memnunum.

Tarih: Eveeeeeeet. Gelelim en cik cikli bölüme. Bu seneki tarih soruları bundan önceki tarih sorularıyla baya bir farklılık gösteriyor. Geçen yıllarda salt bilgiye dayalı olan Tarih bizleri ezberciliğe yöneltmiş, bu seneki yoruma dayalı KPSS sorularında bocalamamıza neden olmuştur. Bilgiye dayalı olan soruları kaçırmamakla birlikte, yoruma dayalı olan sorulardan emin değilim. Ama bana göre yine de ayırt ediciliği en yüksek olan kısım bu seneki sınavda "Tarih" idi.

Coğrafya: Geçen senelerdeki Coğrafya sorularından pek farkı yoktu. İyiydi, güzeldi. Beklediğimiz gibiydi.

Vatandaşlık/Anayasa/Güncel: Kitapta yazılanların aynısı çıktı. Şaşırtmadı. Güncel sorular ise çok zor değildi.

Eğitim Bilimleri Sınavı 2008: Bu sınavı 2008 olarak ayırmamın nedenini sınava girenler çok büyük ihtimalle söylemeden anlamışlardır zaten. Eğitim Bilimleri 2008, diğer yıllarda yapılmış eğitim bilimleri sınavından çok çok çok farklı bir sınavdı. Aynı Tarih'te olduğu gibi işin bilgiye dayalı kısmını göz ardı edip yoruma açık sorular sormuşlar. Yeni yeni kavramlar, hiç duyulmamış tabirler vardı. Özellikle 2 secenek arasında kalınıyor ve sonra kafa yeniyordu öyle yani. Ben şahsen bir ara bırakıp çıkmayı bile düşündüm. Çok farklıydı Eğitim Bilimleri 2008 ve bir neslin hayallerini çöpe atmış, bilmeyenle bileni aynı kefeye koymuştu.

Genel olarak Yorum yapmak gerekirse KPSS 2008 puanları düşük gelecek gibi gözükmekte. Buradan hareketle barajların yani taban puanlarının düşeceğini de düşünebiliriz. Tek umudum Geçen seneki puanımı kullanabilmek. Bu seneki sınavdan hiç umudum yok. Artık "Hayırlısı" diyorum bir çok aday gibi ve bekliyorum. En çok sevindiğim nokta ise artık belli bir süreliğine de olsa ders çalışmayacak olmam :)

27 Haziran 2008 Cuma

KPSS 2008'e 13 saat kaldı :)



KPSS 2008'e şu an itibariyle 13 saat kaldı. Her zaman olduğu gibi gerginlik her ne kadar kendinizi sakinleştirmeye çalışsanızda mutlaka başlamıştır kendini göstermeye. Ama merak etmeyin. Bu tür sınavlara kaç kez girdiğini unutmuş biri olarak Türkçe testinin 12. sorusundan sonra heyecanın kaybolduğunu söyleyebilirim :) Sınava giderken yanınızda Şeker, Bisküvi, Red Bul, Powerade bulundurmayı unutmayın. Ha tabiki iki tane kurşun kalem (çıtçıtlı değil ha! Onlay adamı hep yarı yolda bırakmıştırlar) ve güzel bir silgi ile, kör olmayan metal kalem traşlardan almayı unutmayın :) Aman diyeyim sınav giriş belgeniz ile Nüfus Cüzdanınızı unutmayın. Sakın ha! Sınava girecek arkadaşlara her ne kadar bu yazıyı şu an okuyamayacak olsalarda başarılar dilemek isterim. Emeklerimizin karşılığını almamız dileğiyle..

25 Haziran 2008 Çarşamba

KPSS 2008 Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri Hatırlanan Sorular

Cumartesi akşamından itibaren hatırlanan soruları ve cevapları burada paylaşmaya çalışacağım :)

Tarih:

1)halifelik makamına sahip olan devletler?

I. Osmanlı
II. Memlükler
III. Selçuklular

Cevap: I ve II olacak.

2)Osmanlı Devletini dışa bağımlı hale Getiren Anlaşma?

Cevap: Balta Limanı Ticaret Sözleşmesi

3) İtilaf Devletlerinin Sevr'i yumuşatarak kabul ettirmek istemeleri

Cevap: I İnönü ve Sakarya Savaşlarından sonra.

4) Eski türk devletlerinde Yabgu'nun doğu kanadında ülke yönetmesi

Cevap: Federal Yönetim olan.

5) Selçuklularda kervansarayların artması.

Cevap: Sadece Ticaret

6) Tevhid-i Tedrisat kanununun çıktığı gün çıkan kanun

Cevap: Halifeliğin Kaldırılması

7) Fetvanın yasaklanması ve Terakkiperver Halk Fırkasının kapatılması?

Cevap: Takrir-i Sukun

Coğrafya:

1) Farklı olan ova?

c) Konya

2)Kıyı Ovalarının Toprağı?

Cevap: Alüvyal Toprak

3) Harita ürün sorusu?

Cevap: Tütün Turunçgil (galiba, Tütün ü kesin hatırlıyorum)

4) Koyun Numaralanmış yerlerden hangisine çok bulunmaz?

Cevap:IV Karadeniz olan yer.

5) Sinop Limanı sorusu?

Cevap: İç bölgelerle bağlantı

6) Grafik sorusu vardı?

Cevap: göç alması

7) Akdeniz Bölgesindeki buğdayın Doğu Anadolu'dan daha erken hasat yapılmasının nedeni

Cevap: Enlem- Yükselti

Anayasa:

1) yaz olimpiyatları?

Cevap Pekin.

2) bağımsızlığını ilan eden devlet?

Cevap: Kosova

3) Emeklilik yaşı?

Cevap: 65 yaptım (67 diyenler de var)

24 Haziran 2008 Salı

KPSS 2008 Giriş Belgeleri ile KPDS 2008 Mayıs Dönemi Sonuçları Adreslere Postalandı!

2008 KPSS Lisans sınavına yaklaşık 2 hafta kala sınav giriş belgeleri adaylara postalanmış bulunmakta. Fakat her hangi bir nedenden dolayı belgeleri ellerine ulaşmayan adaylar 3 ytl karşılığında belgelerini ÖSYM Sınav Yöneticiliklerinden çıkartabilmektedirler. Sınav yöneticiliklerini Buradan öğrenebilirsiniz. Eğer sınav yöneticiliğini yine de bulamam diye düşünüyorsanız bağlı bulunduğunuz Postane'ye bakmanızda fayda var. KPSS 2008, 28-29 Haziran Tarihlerinde yapılacak. 28 Haziran sabah 9:30'da Genel Kültür Genel Yetenek, Öğleden Sonra 14:30'da Eğitim Bilimleri sınavı yapılacak. Diğerleri beni ilgilendirmediği için maalesef bilmiyorum. Bu arada giriş belgelerinizi makasla keserek birbirinden ayırmayı unutmayın :)

KPDS 2008 Mayıs Dönemi Sonuç Belgeleri de şahsıma aynı anda ulaşmıştır. Sonuç belgeri gelmeyen adaylar çok büyük ihtimalle sonuç belgelerini ÖSYM'ye dilekçe yazarak alabilmekteler. Sonuç belgeleri ÖSYM Sınav Yöneticiliklerinden çıkmamakta.

Sınavlara girecek arkadaşlara şimdiden Başarılar. Bol şans!

15 Haziran 2008 Pazar

Az Kaldı

Evet sınava çok az bir süre kaldı. Test Çözerken sıkıldığım bir anda geldi bu blog fikri aklıma. Sınava çalışanlarave yeteri kadar emek gösterenlere sınavda başarılar dilerim. Ha bu arada İngilizce branşından olanlar sözüm size: "Bırakın çalışmayın; gezin tozun, hayatın tadını çıkarın böyle sınavmış mınavmış hiç uğraşmayın. Bırakın da biz çalışalım biz atanalım :D seneye siz nasıl olsa yine çalışırsınız." Atamayla ilgili her şey ile karşınızda olmaya çalışacağım. Sınavım kötü geçerse hiç beklemeyesiniz ona göre :)